Obědy pro zaměstnance zadarmo?

22|02|2017

Majitel restaurace prodává svým zaměstnancům jídlo za nulovou sazbu, tj. se 100% slevou, a odesílá to na Finanční správu jako nulovou tržbu. Je to problém, nebo není? Pokud majitel restaurace obědy nemarkuje, pak se ale zboží neodečítá ze skladu, a musí se tudíž evidovat „bokem“ a následně odepisovat. Ale jako co? Například jako prošlé potraviny?

Odpovídá:
Mgr. Martin Himl
daňový specialista, Dotykačka s.r.o.

Myslím si, že pokud majitel restaurace „prodává“ za nulu, tak se nefiskalizuje (neeviduje), protože se nejedná o tržbu. Odečítat ze skladu lze i bez tržby. Záleží na konkrétním pokladním systému. Je to stejné jako u prošlého zboží, jak zmiňujete v dotazu, nebo třeba jako u degustačních vzorků apod.

Pokud bude majitel prodávat jídlo se slevou, fiskalizuje se cena po slevě.

Výše uvedené informace ale platí pouze z pohledu EET. Nejsou řešeny například daňové aspekty, které jsou výrazně složitější.

Nenašli jste odpověď na váš problém?

Tvořte s námi obsah tohoto portálu. Napište nám, jaké informace vám chybí. Naši odborníci se budou věnovat všem vašim dotazům.

 
Váš dotaz:
Váš e-mail*:

* položku je nutno vyplnit