V kavárně nám jde o hosty, EET nás nestraší

V kavárně nám jde o hosty, EET nás nestraší

09|06|2016

Lukáš a Vendula podnikají teprve rok. Po tom, co ještě donedávna žili v Anglii, vrátili se domů a splnili si svůj sen. Uprostřed Českých Budějovic otevřeli kavárnu a bistro Born in London, kde se snaží vytvořit atmosféru staré dobré Anglie. Jaký byl začátek jejich podnikání, jak se vypořádávají s EET a který pokladní systém pro svoji kavárnu zvolili?

Inspiraci našli v Londýně

Přiznejme si, že rozjet i malou gastronomickou provozovnu chce velkou dávku odvahy. Lukáš a Vendula ji měli. Ke startu jejich podnikání jim navíc pomohly nasbírané zkušenosti a touha mít vlastní podnik. Vendula – šéfkuchařka a spolumajitelka v jedné osobě – žila osm let v Londýně a jako dobrovolnice vařila v pětihvězdičkovém hotelu. Později v britské metropoli kuchařinu vystudovala. Vaření miluje. Lukáš se zase z pomocné síly v kuchyni vypracoval až na pozici restaurant manažera. A záhy působil v těch nejluxusnějších londýnských hotelech. Dobré jídlo a pití je jeho vášní.

Po návratu domů už oba věděli, jaká bude jejich budoucnost. Začali proto cílevědomě budovat budějovickou kavárnu a bistro Born in London, které ostrovního ducha nezapře „Podnikáme prvním rokem a je to splnění našeho snu. Musím říct, že jsme stále v jednom kole, ale baví nás to,“ vypráví Lukáš, který se stará o chod podniku, zatímco Vendula vaří.

Tablet pro jednoduchý přehled

Se zahájením provozu přišla na řadu otázka, jakým způsobem budou v Born in London evidovat tržby. Už na začátku Lukáš věděl, že chce mít kontrolu nad vydanými penězi, přehled o rozpočtu a vést si statistiky prodeje. „Po zmapování trhu s pokladními systémy jsme se rozhodli pro pokladní systém Dotykačka. Vážíme si jednoduchého přehledu tržeb, prodeje a statistik. Používáme tablet s pokladní zásuvkou,“ líčí Lukáš.

Víte, že...?

...se zavedením zákona o e-tržbách se také změní sazby DPH u stravovacích služeb, a to z 21 procent na 15 procent.

V době, kdy se zrodila kavárna a bistro Born in London, se začalo také mluvit o zavedení e-tržeb. Lukáš dnes, několik měsíců před zavedením nového zákona o e-tržbách, obavy nemá. „Pokladní systém Dotykačka je připraven na zavedení EET, nicméně systém má i své drobné mouchy, ale jak jsem se mohl přesvědčit, tým z Dotykačky neustále pracuje na jeho zdokonalování.

Vítáme snížení DPH

Coby gastronomická provozovna bude Born in London v první vlně zavedení zákona, tedy už od 1. prosince 2016. Lukášův názor na EET je nevyhraněný, ale doufá, že se s příchodem e-tržeb srovnají sazby DPH, které podle něj v současné době nedávají smysl. „Pro nás je spíše důležité, jaké technické překážky budeme muset překonávat. Jde nám hlavně o to, abychom neobtěžovali naše hosty. Jsme také zvědaví, jak bude celé propojení s finanční správou fungovat,“ dodává na závěr podnikatel.

Nenašli jste odpověď na váš problém?

Tvořte s námi obsah tohoto portálu. Napište nám, jaké informace vám chybí. Naši odborníci se budou věnovat všem vašim dotazům.

 
Váš dotaz:
Váš e-mail*:

* položku je nutno vyplnit