Obchodní modely ve stravování a prodeji potravin

Obchodní modely ve stravování a prodeji potravin

08|12|2016

Finanční správa uveřejnila na svých webových stránkách materiál, který má být pomůckou pro zařazení jednotlivých konkrétních obchodních modelů do příslušných fází EET. Celý dokument v původní podobě naleznete na stránkách Finanční správy.

Finanční správa na svých webových stránkách připravila manuál, který by se měl stát pomůckou pro konkrétní zařazení jednotlivých obchodních modelů do příslušné fáze elektronické evidence tržeb. Spíš než o průzračně jasný systém se ale jedná v případě dokumentu pod názvem „Obchodní modely a situace, při nichž dochází k prodeji potravin, a jejich zatřídění pro účely evidence tržeb“ o spletitou džungli pravidel.

Proto vám přinášíme přehledný seznam všech možných situací, které mohou v segmentu veřejného stravování a prodeje potravin nastat. Včetně zařazení do konkrétní fáze zavádění EET. Prodej potravin a stravování mají množství aspektů, které mohou vaši činnost posunout do různých fází při zavádění EET.

Pro lepší orientaci a přehled vám předkládáme konkrétní obchodní modely a situace jednotlivě a odděleně. Kompletní dokument naleznete na webových stránkách Finanční správy.

Konkrétní obchodní modely z praxe

1.

Restaurace, hospoda

Restaurace v budově, ve které je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem. V prostoru restaurace jsou toalety a jsou zajištěny úklidové služby. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu.

Více
  • Zákazník si zakoupí nápoj v uzavřené láhvi a odnese si ji s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři, u stolu uvnitř restaurace - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou - 3. fáze, NACE 56, dodání zboží
  • Zákazník si odnese čepované pivo ve džbánku - 3. fáze, NACE 56, dodání zboží

2.

Restaurace, hospoda s předzahrádkou

Hospoda v budově s vlastní předzahrádkou, ve které je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem. V prostoru restaurace jsou toalety a jsou zajištěny úklidové služby. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu.

Více
  • Zákazník si zakoupí nápoj v uzavřené láhvi a odnese si ji s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje nakládaný hermelín s chlebem podávaný na talíři u stolu v prostoru budovy nebo předzahrádky - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou - 3. fáze, NACE 56, dodání zboží
  • Zákazník si odnese čepované pivo ve džbánku - 3. fáze, NACE 56, dodání zboží

 

3.

Restaurace s rozvážkovou službou

Restaurace (vedle poskytování stravování v budově) rozváží v restauraci připravené jídlo ve várnicích do nasmlouvaných firem (jiných restaurací).

Více
  • Zákazník (jiná restaurace) si zakoupí jídlo ve várnici k dalšímu prodeji zákazníkům - 3. fáze, NACE 10 a 11

4.

Restaurace, která přeprodává jídlo uvařené jinde

Restaurace, nevaří, ale prodává jídlo, které bylo uvařeno v jiné restauraci a následně přepraveno (např. ve várnici) do místa prodeje.

Více
  • Zákazník zkonzumuje jídlo podávané ve formě, v jaké bylo ve várnici přivezeno - 2. fáze, NACE 47

5.

Restaurace v OC s pronajatým prostorem

Restaurace má v obchodním centru pronajatý prostor ke konzumaci jídla a nápojů z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem. V prostoru restaurace není toaleta. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu.

Více
  • Zákazník si zakoupí nápoj v uzavřené láhvi a odnese si ji s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři, u stolu uvnitř restaurace - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou - 1. fáze, NACE 56 - dodání zboží

6.

Fastfood v OC

Fastfood v obchodním centru (OC) nemá pronajatý vlastní prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle patří OC, jsou sdíleny i jinými fastfoody), obsluhující personál zajišťuje přípravu a výdej jídla a pití u pultu. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu. Úklidové služby a toalety zajišťuje OC.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si fastfood podaný buď na talíři, nebo na papírovém či plastovém tácku zkonzumuje v prostoru stravovacího koutu v OC - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu či čaj - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník si odnese fastfood v boxu s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

7.

Samoobslužná rest. s vymez. prostorem

Samoobslužná restaurace v budově, ve které je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem zajišťujícím přípravu a výdej jídla a pití u pultu. V prostoru restaurace je toaleta. Je umožněn odnos jídla s sebou v menu boxu.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi, doplňkový sortiment (sušenky, žvýkačky apod.) - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři, u stolu uvnitř jídelny/ bufetu - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu čaj - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

8.

Jídelna/bufet s vlastním prostorem

Jídelna/bufet s vlastním prostorem ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle), s obsluhujícím personálem zajišťujícím přípravu a výdej jídla a pití u pultu. V prostoru jídelny/ bufetu není toaleta. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu. Obsluhující personál dále zajišťuje úklid nádobí a stolů.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi, doplňkový sortiment (sušenky, žvýkačky apod.) - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři, u stolu uvnitř jídelny/ bufetu - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu čaj - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

9.

Jídelna/bufet (tzv. na stojáka)

Jídelna/bufet, kde v prostoru provozovny jsou k dispozici stoly bez židlí (tzv. na stojáka), s obsluhujícím personálem zajišťujícím přípravu a výdej jídla a pití u pultu. V prostoru jídelny/ bufetu není toaleta. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu. Obsluhující personál dále zajišťuje úklid nádobí a stolů.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi, vakuově balenou bagetu, doplňkový sortiment (sušenky, žvýkačky apod.) - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje polévku a guláš s knedlíkem podávaný na talíři „na stojáka“ uvnitř jídelny/bufetu - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si odnese guláš s knedlíkem v boxu s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

10.

Řeznictví a uzenářství

Řeznictví a uzenářství nabízí zboží např. maso, uzeniny, dále nabízí sekanou, výpečky s sebou. V prostoru provozovny není k dispozici žádné zázemí ke konzumaci, toalety apod.

Více
  • Zákazník si zakoupí uzeniny, pečivo a další doplňkový sortiment, který poplatník nevyrobil - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí maso, uzeniny, paštiku a obdobné masné výrobky, které poplatník vyrobil - 3. fáze, NACE 10 a 11
  • Zákazník si odnese teplou sekanou zabalenou v papírovém sáčku domů s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

11.

Řeznictví a uzenářství (tzv. na stojáka)

Řeznictví a uzenářství nabízí zboží např. maso, uzeniny, nabízí ohřívanou sekanou, výpečky, ohřívané klobásy s pečivem a párky v rohlíku. V prostoru provozovny jsou k dispozici stoly bez židlí (tzv. na stojáka).

Více
  • Zákazník si zakoupí uzeniny, které poplatník nevyrobil a pečivo, které odnese domů s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí maso, uzeniny, paštiku a obdobné masné výrobky, které poplatník vyrobil - 3. fáze, NACE 10 a 11
  • Zákazník si odnese teplou sekanou zabalenou v papírovém sáčku domů s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník zkonzumuje teplou sekanou podávanou na tácku „na stojáka“ uvnitř prodejny, k ní si zakoupí pečivo a hořčici - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

12.

Lahůdky bez výrobny (tzv. na stojáka)

Lahůdky nabízí zboží např. chlebíčky, saláty, bagety, smažené řízky, pečivo a další doplňkový sortiment jako pití apod., přičemž nic z výše uvedeného nevyrábí. V prostoru provozovny jsou k dispozici stoly bez židlí (tzv. na stojáka).

Více
  • Zákazník si zakoupí cukrovinky, žvýkačky pečivo apod., které poplatník nevyrobil, pití v uzavřené láhvi. Zákazník si odnese chlebíčky, saláty zabalené v papírovém sáčku, kelímku domů s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje chlebíčky na tácku uvnitř prodejny „na stojáka“ - 2. fáze, NACE 47

13.

Lahůdky s výrobnou (tzv. na stojáka)

Lahůdky nabízí zboží např. chlebíčky, saláty, bagety a smažené řízky, dále pečivo a další doplňkový sortiment jako pití apod. V prostoru provozovny je vlastní přípravna lahůdek a jsou zde k dispozici stoly bez židlí (tzv. na stojáka).

Více
  • Zákazník si zakoupí cukrovinky, žvýkačky, pečivo apod., které poplatník nevyrobil, pití v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese chlebíčky, saláty, které poplatník vyrobil, zabalené v papírovém sáčku, kelímku domů s sebou - 3. fáze, NACE 10 a 11
  • Zákazník zkonzumuje chlebíčky na tácku uvnitř prodejny „na stojáka“ vč. pití do kelímku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

14.

Cukrárna s výrobnou a posezením

Cukrárna nabízí zboží např. zákusky, kávu, nápoje, zmrzlinové poháry. Umožňují odnos zboží s sebou v krabici. V rámci provozovny je vlastní výrobna např. dortů a zákusků. Je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití (stoly a židle). Obsluhující personál zajišťuje úklid nádobí a v prostoru jsou toalety.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi, cukrovinky, žvýkačky apod. - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese zákusky, které poplatník vyrobil, zabalené v papírovém sáčku či v krabici domů s sebou - 3. fáze, NACE 10 a 11
  • Zákazník zkonzumuje zmrzlinový pohár či zákusek, který poplatník vyrobil, na talíři uvnitř prodejny - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj, mléčný koktejl - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si zakoupí zmrzlinu do kornoutku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

15.

Cukrárna bez výrobny s posezením

Cukrárna nabízí zboží např. zákusky, kávu, pití, zmrzlinové poháry. Umožňují odnos zboží s sebou v krabici. V rámci provozovny je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití (stoly a židle). Obsluhující personál pouze zajišťuje úklid nádobí a v prostoru jsou toalety.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití v láhvi, cukrovinky, žvýkačky apod. - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese zákusky, které poplatník nevyrobil, zabalené v papírovém sáčku nebo v krabici domů s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje zákusek, který poplatník nevyrobil, (na talíři nebo na tácku) uvnitř prodejny - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí, kávu, rozlévaný nápoj, zmrzlinový pohár, který zkonzumuje uvnitř prodejny - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si zakoupí zmrzlinu do kornoutku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

16.

Pekárna s občerstvením

Pekárna nabízí zboží např. slané a sladké pečivo, v doplňkovém sortimentu nabízí kávu s sebou, párek v rohlíku apod. V prostoru provozovny není k dispozici žádné zázemí ke konzumaci.

Více
  • Zákazník si zakoupí pečivo, které poplatník nevyrobil, zabalené v sáčku, cukrovinky, žvýkačky, pití v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese pečivo (koláče, rohlíky), které poplatník vyrobil, zabalené v papíru či v sáčku s sebou domů - 3. fáze, NACE 10 a 11
  • Zákazník si zakoupí kávu v kelímku s sebou, párek v rohlíku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

17.

Stánek s občerstvením

Stánek nabízí zboží např. trdelníky, langoše apod., v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Provozovna nemá k dispozici stoly ani židle.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí trdelník, langoš zabalený v papírovém ubrousku s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník si zakoupí kávu v kelímku s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

18.

Stánek s občerstvením (tzv. na stojáka)

Stánek nabízí zboží např. trdelníky, langoše apod., v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí (tzv. na stojáka).

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí trdelník, langoš zabalený v papírovém ubrousku s sebou, popř. zkonzumuje „na stojáka“, dále zakoupí svařák do kelímku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

19.

Stánek na trhu se společným posezením

Stánky na trhu nabízí zboží např. trdelníky, langoše apod., v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Provozovna má k dispozici stoly a židle, které jsou společné pro celý trh (prostor pro konzumaci zajišťuje pořadatel trhu).

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si koupí trdelník, langoš zabalený v papírovém ubrousku s sebou, popř. zkonzumuje na místě „na stojáka“ vč. medoviny nebo jiného nápoje do kelímku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

20.

Stánek s přípravou a prodejem

Stánek na slavnostech nabízí např. pražené oříšky v cukru, kde obsluha stánku zboží na místě připravuje a balí do papírových kornoutů. Zároveň prodává dopředu připravené a balené oříšky. Provozovna nemá k dispozici stoly ani židle.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí oříšky dopředu upražené a balené - 3. fáze, NACE 10 a 11
  • Zákazník si zakoupí pražené oříšky v kornoutu s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

21.

Stánek s přípravou (tzv. na stojáka)

Stánek např. s gril. kuřaty, jídly připravovanými na pánvích apod., kde obsluha stánku zboží připravuje a porcuje, v doplňkovém sortimentu nabízí např. pití, pečivo apod. Umožňuje odnos zabaleného zboží s sebou, ale jsou také k dispozici stoly bez židlí k přímé konzumaci na místě (tácek, plast. příbor, kelímek apod.).

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí grilované kuře zabalené v papírovém sáčku s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník zkonzumuje z tácku na místě „na stojáka“ halušky vč. rozlévaného pití do kelímku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

22.

Pultový prodej s posez. (divadlo, kino apod.)

Pultový prodej zboží v místě konání akce např. pivo, víno, chlebíčky, popcorn a další doplňkový sortiment, je zde prostor ke konzumaci jídla a pití (stoly a židle) s obsluhujícím personálem u pultu. V prostoru je toaleta.

Více
  • Zákazník si zakoupí chlebíčky, které poplatník nevyrobil, a zkonzumuje je (na talíři nebo na tácku) na místě - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí chlebíčky, které poplatník vyrobil, a zkonzumuje je na talíři na místě - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si zakoupí víno ke konzumaci na místě - 1. fáze, NACE 56 - stravovací
  • Zákazník si koupí popcorn a sní ho v sále při promítání filmu - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

23.

Občerstvení a jídlo na plese a kultur. akcích

Na plese nebo obdobné kulturní akci si lze objednat teplá jídla z jídelního lístku, funguje obsluha číšníka. Nabídka pití (pivo, víno, nealko), chlebíčky (nikoli vlastní výroby), slané brambůrky, oříšky apod.

Více
  • Zákazník si zakoupí chlebíčky, slané brambůrky, oříšky, číšník je přinese na talířku nebo na tácku - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje teplé jídlo na talíři u stolu v sále, v němž se ples koná, k tomu objedná ke konzumaci na místě víno ve skle nebo v kelímku - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba

24.

Pultový prodej (plesy, kultur. akce apod.)

Pultový prodej zboží v místě konání akce např. pivo, víno, chlebíčky.

Více
  • Zákazník si do sálu donese na talířku chlebíček, který poplatník vyrobil, a u stolu jej zkonzumuje - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije „panáka“ přímo u pultu ve skle či v kelímku - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba

25.

Kompletní zajištění cateringu

Zajištění cateringu na konferenci, s obsluhujícím personálem zajišťujícím přípravu a výdej jídla a pití u pultu. Pořadatel konference zajišťuje prostor ke konzumaci jídla a pití (stolečky).

Více
  • Zákazník zkonzumuje teplé jídlo, které si objedná u pultu, na talíři v prostoru určeném ke konzumaci - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba

26.

Dodání jídla cateringovou firmou

Cateringová firma jídlo připraví a dodá jej na akci. Výdej jídla bude zajišťovat pořadatel akce.

Více
  • Zákazník (pořadatel akce) zakoupí jídlo připravené cateringovou firmou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

27.

Zakoupené jídlo u cateringové firmy

Pořadatel akce zakoupil jídlo připravené cateringovou firmou a podává jej účastníkům akce.

Více
  • Zákazník (účastník akce) zkonzumuje jídlo podávané ve formě, v jaké bylo cateringovou firmou připraveno - 2. fáze, NACE 47

28.

Stánek u hřiště bez posezení

Stánek u hřiště nabízí zboží, např. pivo, víno, nápoje, grilované klobásy s hořčicí a chlebem na tácku, párky v rohlíku apod. Provozovna nemá k dispozici stoly ani židle. Je umožněn odnos zboží s sebou na tribunu.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupené klobásy, párky v rohlíku apod. odnese v papírovém ubrousku nebo na tácku s sebou na tribunu - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník si zakoupí pití v kelímku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

29.

Stánek u hřiště (tzv. na stojáka)

Stánek u hřiště nabízí zboží např. pivo, víno, nápoje, grilované klobásy s hořčicí a chlebem na tácku, párky v rohlíku apod. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí (tzv. na stojáka).

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupené klobásy podávané na tácku, párky v rohlíku apod. vč. pití v kelímku zkonzumuje na místě „na stojáka“ - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

30.

Stánek v hale se společným posezením

Stánek ve víceúčelové sportovní a kulturní hale nabízí zboží např. pivo, víno, nápoje, grilované klobásy na tácku, párky v rohlíku apod. Provozovna má prostorově ohraničené místo ke konzumaci, kde jsou k dispozici stoly a židle, které je společné pro více prodejních stánků (prostor pro konzumaci zajišťuje pořadatel).

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupené klobásy, párky v rohlíku apod. odnese v papírovém ubrousku, tácku vč. rozlévaného pití s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník si zakoupené klobásy, párky v rohlíku apod. vč. rozlévaného pití zkonzumuje na místě ve společném prostoru pro konzumaci - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

31.

Vinotéka v budově s posezením

Vinotéka v budově, ve které je vymezen prostor ke konzumaci vína a dalšího doplňkového zboží např. víno v láhvi, oříšky, brambůrky (stoly a židle) s obsluhujícím personálem. V prostoru je toaleta.

Více
  • Zákazník si zakoupí víno v láhvi, stáčené víno do PET láhve a odnese s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje oříšky, brambůrky vysypané do misky na místě uvnitř vinotéky - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník konzumuje víno na místě uvnitř vinotéky - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si koupí burčák s sebou do kelímku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

32.

Vinotéka v pojízdném stánku (tzv. na stojáka)

Vinotéka v pojízdném stánku nabízí stáčená vína s možností ochutnávky na místě a odnosu s sebou. V prostoru stánku jsou k dispozici stoly bez židlí (tzv. na stojáka)

Více
  • Zákazník si zakoupí víno v láhvi, stáčené víno do PET láhve, a odnese s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník degustuje rozlévané víno na místě „na stojáka“ - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

33.

Pizzerie (typ restaurace v budově)

Pizzerie (typ restaurace v budově), ve které je vymezen prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle) s obsluhujícím personálem. V prostoru pizzerie jsou toalety a mají zajištěny úklidové služby. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu např. pizza v krabici.

Více
  • Zákazník konzumuje pizzu u stolu uvnitř pizzerie - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si odnese pizzu v krabici s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

34.

Pizzerie, bistro v budově (tzv. na stojáka)

Pizzerie (typ provozovna v budově), bistro s kebabem nabízí zboží převážně k odnosu s sebou a v doplňkovém sortimentu nabízí pití, ale umožňuje také konzumaci na místě. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí (tzv. na stojáka).

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese pizzu v krabici, kebab zabalený v papírovém obalu s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník si zakoupenou pizzu, kebab zkonzumuje na místě „na stojáka“ - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

35.

Pizzerie, bistro se společným prostorem

Pizzerie (typ rest. např. v obchod. centru), která nemá pronajatý vlastní prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle patří OC), s obsluhujícím personálem vydávajícím jídlo a pití u pultu. V prostoru provozovny není toaleta. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu např. pizza v krabici. Úklid. služby a toalety zajišťuje OC.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupenou pizzu zkonzumuje na místě ve společném prostoru ke konzumaci u stolu - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník si odnese pizzu v krabici s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

36.

Pizzerie, bistro s vlastním prostorem

Pizzerie (typ samostatná restaurace v obchodním centru), která má pronajatý vlastní prostor ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle) s obsluhujícím personálem. V prostoru provozovny není toaleta. Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu např. pizza v krabici. Toalety zajišťuje OC.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupenou pizzu zkonzumuje na místě u stolu - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si odnese pizzu v krabici s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

37.

Pizzerie, bistro (typ stánek tzv. na stojáka)

Pizzerie (typ stánek), bistro s kebabem nabízí zboží a v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí (tzv. na stojáka). Umožňuje odnos jídla s sebou v menu boxu např. pizza v krabici.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese pizzu v krabici, kebab zabalený v papírovém obalu s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník si zakoupenou pizzu, kebab zkonzumuje na místě „na stojáka“ vč. rozlévaného pití v kelímku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

38.

Pizzerie, bistro, prodej jídla z „okénka“

Pizzerie, prodejna kebab, prodej jídla z „okénka“ nabízí zboží a v doplňkovém sortimentu nabízí pití. Je umožněn pouze odnos jídla sebou v krabici, do ubrousku apod.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si odnese pizzu v krabici, kebab zabalený v papírovém obalu s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

39.

Pojízdné prodejny (tzv. na stojáka)

Pojízdné prodejny nabízí zboží např. uzeniny, sýry a další sortiment jako ohřívané klobásy, pečivo. Provozovna má k dispozici stoly bez židlí (tzv. na stojáka). Umožňuje odnos zabaleného zboží s sebou.

Více
  • Zákazník si zakoupí např. uzeniny, sýry, které poplatník nevyrobil, zabalené do papíru a odnese je s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí např. uzeniny, sýry, které poplatník vyrobil, zabalené do papíru a odnese je s sebou - 3. fáze, NACE 10 a 11
  • Zákazník si zakoupené ohřáté uzeniny a pečivo na tácku zkonzumuje na místě „na stojáka“ - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

40.

Vlaková přeprava (jídelní vůz)

Jídelní vůz (typ samostatná restaurace), ve které je vymezen prostor (pronajatý poplatníkem) ke konzumaci jídla a pití z menu (stoly a židle) s obsluhujícím personálem. V prostoru jídelního vozu jsou toalety.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje guláš s knedlíkem na talíři, u stolu v prostoru jídelního vozu - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník vypije rozlévaný nápoj, kávu, čaj - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si odnese do svého kupé zakoupené občerstvení v papírovém ubrousku nebo na tácku s sebou, dále zakoupí kávu do kelímku s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

41.

Vlaková přeprava (pojízdné vozíčky)

Pojízdné vozíčky ve vlacích nabízí zboží např. sendviče, sladkosti, pivo, víno, nápoje a další doplňkový sortiment. Donáška zboží do kupé (bez vozíčku).

Více
  • Zákazník si zakoupí sladkosti, žvýkačky, pití v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje zakoupené zboží zabalené (např. vakuově balené sendviče), které poplatník nevyrobil, na místě „v kupé“ - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje zakoupené zboží (např. sendviče) zabalené v papíru, které poplatník vyrobil, na místě „v kupé“, vč. kávy do kelímku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

42.

Prodej v autobusové přepravě

Stevard v autobuse prodává horké nápoje, chlazené nápoje v láhvi, sušenky apod.

Více
  • Zákazník si zakoupí chlazený nápoj v láhvi, sušenky, sušené maso - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí horký nápoj či polévku v kelímku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

43.

Fitness s prostorem na jídlo (stoly a židle)

Fitness nabízí prodej potravinových doplňků (suplementy, vitamíny apod.). Personál připravuje např. proteinové, iontové nápoje. Dále nabízí ovoce. V prostorách fitness je vymezen prostor ke konzumaci (stoly a židle). V prostoru fitness jsou toalety.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí suplementy, které poplatník nevyrobil, a ovoce s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si obsluhou připravený a ve skle servírovaný proteinový nápoj zkonzumuje na místě u stolu - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si objedná kávu - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si obsluhou připravený proteinový nápoj přelitý do láhve odnese s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

44.

Fitness s barovým posezením

Fitness nabízí prodej potravinových doplňků (suplementy, vitamíny apod.). Personál připravuje např. proteinové, iontové nápoje. Dále nabízí ovoce. V prostorách fitness je vymezen prostor ke konzumaci (barový pult a barové židle). V prostoru fitness jsou toalety.

Více
  • Zákazník si zakoupí pití v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si zakoupí suplementy, které poplatník nevyrobil, a ovoce s sebou - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník si obsluhou připravený a ve skle servírovaný proteinový nápoj zkonzumuje na místě u baru - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si objedná kávu - 1. fáze, NACE 56 - stravovací služba
  • Zákazník si obsluhou připravený proteinový nápoj přelitý do láhve odnese s sebou - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží
  • Zákazník si připravený proteinový nápoj odnese v kelímku - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

45.

Hlídání dětí

Při vyzvednutí dětí je poplatníkem (chůvou) nabídnuto pití např. káva, čaj, voda osobě, která vyzvedává dítě (zákazník). V bytě chůvy (provozovna) není vymezen prostor pro konzumaci (je zde sedačka a konferenční stůl).

Více
  • Zákazník si zakoupí pití s sebou v uzavřené láhvi - 2. fáze, NACE 47
  • Zákazník zkonzumuje rozlévané pití, kávu a čaj na místě - 3. fáze, NACE 56 - dodání zboží

Nenašli jste odpověď na váš problém?

Tvořte s námi obsah tohoto portálu. Napište nám, jaké informace vám chybí. Naši odborníci se budou věnovat všem vašim dotazům.

 
Váš dotaz:
Váš e-mail*:

* položku je nutno vyplnit