Irena vysvětluje příčiny této situace: „U personálu v gastronomii všechno začíná u problému obrovské fluktuace. Je to sorta lidí, která si s sebou mezi pracovními poměry nenese absolutně žádnou zodpovědnost. Kdyby existovaly pracovní knížky, polovina číšníků v této republice nemá práci. Nemůžeš řídit kamion bez řidičáku, ale číšníka bez vyučení dělat ano…
Učiliště, která dnes ‚vyrábějí‘ kuchaře a číšníky, jsou jedny z nejhorších institucí, které u nás jsou. Tyto školy se programově domlouvají například s hotely, a ty pak tyto děti využívají jako levnou pracovní sílu. To znamená, že učeň v hotelu škrábe brambory nebo nanejvýš leští skleničky. Takoví lidé pak vylezou po třech letech do provozu a neumějí vůbec nic! Nepoznají maso, jsou naprosto nepoužitelní. Dneska je to tak, že do hospody přijde devatenáctiletej kluk po vyučení, že chce vařit, a za tři dny dá výpověď, protože že na to psychicky nemá. Z učňáků dnes nevylézá nic dobrého.“