Podle rozhodnutí ministerstva financí se stánkový prodej občerstvení nepočítá mezi restaurace, neboť u stánků nemají hosté stejné zázemí. Jinak řečeno – chybí v nich nejen stoly, k nimž by si mohl host sednout a zakoupené občerstvení zkonzumovat, ale třeba také toalety, vytápění či klimatizace apod.
Přesto uvedená výjimka (a s ní spojený odklad EET) způsobila v řadách podnikatelů velké zmatky, neboť zpočátku nebylo zřejmé, zda skutečně platí i pro ty, kdo budou mít například na vánočních trzích vedle stánku pro návštěvníky připravené i bufetové stolky.
Proto muselo ministerstvo vydat upřesňující metodický pokyn – v tom potvrdilo, že stánkaři musí začít evidovat až v rámci třetí vlny. „Pokud provozovatel nabízí možnost prodeje s sebou, nejedná se o stravovací službu, ale o dodání zboží (například zmrzlina v kornoutu, popkorn v krabici, párek v rohlíku apod.),“ stojí v ministerském pokynu.
Pozor na přeprodej pochutin
Ale i tak má stánkový prodej háček. Něco jiného totiž je, pokud občerstvení ve svém stánku nevyrábíte, ale pouze ho přeprodáváte (například lízátka, nanuky apod.). „V takovém případě jde o maloobchodní činnost, která spadá už do druhé fáze EET. Tržby z ní tak musíte evidovat již od března 2017,“ říká Martin Himl, daňový expert společnosti Dotykačka.